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File# 

Statute(s), Agency Rule(s), Agency Order(s), and/or Code Section(S) on which the Declaratory 

Statement Is sought: 

2010 florida"Residential Co~e, Chapter 1- R101.2, Chapter 2 -.Definiti()ns 
2008 National Electric Code, 230.2 Number of Services, 250.50 Grounding EleCtrode System 

Background: 

The City of Oviedo has a townhouse project "The Hampton" starting soon. Townhouse are consider 

single family resident. This project has the electric services and A/C units not attached to the single 

townhouse but rather a bank of electric services and grouping of the A/C unit~ on common prop~rty. 

They e~re prqp.osing t() install. chases with an easement under each dwelling unit though the next unit 

until the end unit at which time they will be placed outside in a common area of the "building". This 

"easement" will be under the each unit crossing their property line. These are fee simple townhouse. 

BOAF Informal Interpretation# 5195 indicates that this would not be allowed. 

R101.2 Scope The provisions of the Florida Building Code, Residential shall apply to the construction, 

alteration, movement, enlargement, replacement, repair, equipment! use and occupancy, location, 

remov~l an~ ... <:!ernoJition q.f c:fetach!::!.d one- and two-family dweJiir,~gs and townhouses not more than · 

three stories above grade plane iri height with a separate means of egress and· their accessory 

structures. 

3/19/2014 

TOWNHOUSE. A single-family dwelling unit constructed in a group of three or more attached units with 

property lines separating each unit in which each unit extends from foundation to roof and with a yard 

or public way on at least two sides. 

230.21\J.umpf:!r of Service~~ A building or other structure serveg s.hall be s.uJ>pli@<! by only one service 
unless permitted in :i30.2(A) through (D). For the purpose of 230.40, Exd~'ptibh No. 2 only~ underground 
sets of conductors, 1/0 AWG and larger; running to the same location and connected together at their 
supply end but not connected together at their load end shall be considered to be supplying one service. 



250.50 Grounding Electrode System. All grounding electrodes as described in 250.52(A)(l) through 
(A)(7) that are present at each building or structure served sha II be bonded together to form the 
grounding electrode system. Where none of these grounding electrodes exist, one or more of the 
grounding electrodes specified in 250.52(A}(4) through (A)(8) shall be installed and used. 

Questions 
Since a townhouse unit is consider a single family dwelling unit with zero lot lines, must each 
townhouse unit have their own separate utilities including the electric, fire sprinkler system if 
required, and water/sewer service contain within their own property? 

Summary 
The Petitioner respectfully believes the answer is yes to the question outlined above. This type of 
installation of the electrical service along with the A/C units, water/sewer and fire sprinkler system as 
proposed would typically be seen in a condo or apartment complex situation but not a single family 
home. The owners will not have total control of their services and/or equipment since they are not on 
their property. It is imperative that a clear and concise interpretation by the Commission be made as to 
the intent and application of the codes. Section 553.775{1), Florida Statues states: "It is the intent of the 
Legislature that the Florida Building Code be interpreted by building officials, local enforcement 
agencies, and the commission in a manner that protects the public safety, health, and welfare at the 
most reasonable cost to the consumer by ensuring uniform interpretations throughout the state and by 
providing processes for resolving disputes regarding interpretations of the Florida Building Code which 
are just and expeditious." 

Respectfully submitted, 

City of Oviedo --(:' /J 
By: D(:YYl{V~ <~ kc..k:( 

Donald L. Fuchs Jr. 
Building Official, City of Oviedo 



Date: Sun Jull 2007 

Report#: 5195 

Code: Electrical 

Section: 230.2, 230.70 (A)l 

Question: 

Florida Building 
Code 

Informal 
Interpretation 

ls it the intent of the electric code to require that each individual townhomc in a group of 
townhomes be served by a separate service and service equipment located on each individual 
townhomc'? Conversely, would it be 11ennitted pet· the electrical code to "bank" the several 
mcte1·s and associated service equipments at the end of each group of townhomes? 

Answer: 
No to both c1uestions, based on the following commentary. 

Commentary: 
Townlwmes by Florida definition arc sepcratc buildings( see I1'1orida statute 481.203(7)), 
therefore requiring seperate permits ami COs and utility services. NEC 230.70(A)(l) and 
240.24(B)requlre the disconnecting means to be readily accessible. If not on the indhidual 
town home, the rlisconn~ct could be mounted on someone cises property and not considered 
readily accessible •. Fudller, tlle electrical code does not speak to where the service is on a 
town home, or other structure, merely that it is to t·eadily accessible. The problem that arises 
is the fcc simple property owner owns the dirt under the unit and the sky above it. Tile fcc 
simple owner does not own any common property under, over or thmugh another unit. If 
individual A owns a unit, and desires to dig up the floor to install a sunken living room or hot 
tub, 01· just because he wants to, he may. This could cut any utility feeds or sewer lines under 
the slab. The nffcctcd party would have no recourse. This is not tbe same as a condo where 
the owner only has contml of the area inside of the paint, and not the strn<.'u1·e. Therefore 
each unit must have it's tnvn service located on the unit. 

Notice: 
The Building Official<; Association of Florida, in cooperation witlt the Floridtl Building 
Commission, the Florida Department of Cmmmmity Affairs, SBCCI, ami industry all(/ 
professlmurl extJerls oj]'er interpretations oftlw Florida Baildit1g Codes in tile interest of 
consistency in their application statewitle. Tltey are informal, non-binding am( subject to 
acceptance and approval by the local building official 


